loader image

85. Dukan dyskryminuje otyłych. Atkins nie żyje. O co chodzi z dietetykami – celebrytami ?

pierre dukan winny bycia celebrytą

Dziś na wyborcza.pl gruchnęła wiadomość, że dr. Pierre Dukan, twórca popularnej diety Dukana (zwanej też białkową, proteinową i bardzo podobnej do diety Atkinsa) został  skreślony z listy francuskich lekarzy – z powodu łamania etyki zawodowej. 

Bardzo lubię takie artykuły (dobrze się czasami pośmiać) jednak osoby, które nie interesują się na co dzień dietami mogą odnieść wrażenie, że Dukan popełnił jakieś przestępstwo. Jak więc było naprawdę ?

Dziwne przypadki Piotrka Dukana

pierre dukan winny bycia celebrytą

WINNY .. bycia celebrytą ? 

O co komisja dyscyplinarna francuskiej Naczelnej Izby Lekarskiej oskarża Dukana ? 

Po pierwsze

twórca popularnej diety proteinowej złamał etykę zawodową – stał się biznesmenem, a kodeks zakazuje „uprawiania” medycyny, jakby była gałęzią handlu

Nie wiem jak wy, ale ja zawsze uważałem medycynę za doskonały biznes. Tak samo uważają chyba wszyscy, którzy obracają się w jej „okolicach„. Kiedy na chęci do zrzucenia zbędnych kilogramów zarabiają firmy farmaceutyczne oferując mało lub wcale nieskuteczne środki mające pomóc w odchudzaniu – wszystko jest OK.

Jednak gdy Dukan, który poświęcił prawie 20 lat badań, które doprowadziły do spisania założeń jego diety zarabia w tym biznesie – okazuje się, że jego działania są nieetyczne. 

you sir are an idiot

Czy tylko ja widzę, że taka argumentacja jest bez sensu ? 

Dukan niemiły dla grubasów?

Oprócz zarzutu zarabiania na własnej ciężkiej pracy, Dukan

został oskarżony o dyskryminację osób zmagających się z nadwagą – w jednym z wywiadów zaproponował stawianie gorszych stopni otyłym uczniom i studentom. Przekonywał, że promowanie szczupłych zdopinguje innych do walki z nadwagą.

W tym momencie poproszę o oklaski (oklaski) – w końcu to ja już od roku przekonuję Was, że nie warto być grubym. Teraz już wiem, że nawet Pierre Dukan czyta jestesmyfajni.pl i popiera moje tezy. Dzięki Piotrek ! 

A na poważnie – może faktycznie osobom publicznym przystoi nieco mniej niż mi, jednak w tym wszystkim trzeba mieć świadomość, że oprócz bycia lekarzem, Dukan jest już człowiekiem-firmą, który reprezentuje dużo więcej niż sam fakt bycia lekarzem. Przecież świat nie zna go z leczenia chorób, a z tego, że milionom ludzi pomógł wyleczyć się ze zbędnych kilogramów.

Jeśli nie DOKTOR Dukan to … 

Czy Dukan potrzebuje swojego lekarskiego tytułu? Ciężko powiedzieć – bo to nie pierwszy raz, gdy miał on mu zostać odebrany. W 2013 doktor został oskarżony o przepisywanie swoim pacjentom (dokładnie pięciu odosobnionym przypadkom) leku Mediator, który oprócz tego, że pomagał zrzucić zbędne kilogramy pomógł też umrzeć ponad 1800 osobom, które go stosowały. Odebranie tytułu lekarskiego (za pierwszym i drugim razem) miało jednak charakter typowo symboliczny – twórca diety proteinowej już wcześniej sam wystąpił ze stowarzyszenia francuskich lekarzy. 

Jako twórca niewątpliwie skutecznej diety, autor książki, która sprzedała się w ponad 11 milionach egzemplarzy, właściciel serwisów z poradami oraz sklepów internetowych Dukan nie potrzebuje już chyba swojej lekarskiej praktyki. Zresztą, nie potrzebuje już chyba robić NIC aby spokojnie żyć i korzystać z uroków, jakie świat może zaproponować starszemu już człowiekowi (Dukan ma 73 lata!).

doktor nie kopia

Doktor ? nie, dziękuję!

Jednak cała ta nagonka, która rozbudza się raz na jakiś czas dookoła jego diety (a także na temat jego kolegi po fachu – dr. Atkinsa) na pewno nie wpływa dobrze na jego renomę i biznes. 

A Atkins nadal nie żyje … 

Dlaczego wspominam o Atkinsie ? Podczas, gdy aby zdyskredytować Dukana zarzuca się mu obrażanie ludzi oraz bycie celebrytą – o doktorze Atkinsie krąży inna legenda. Według niej, zmarły w 2003 na zawał twórca równie skutecznej diety niskowęglowodanowej miał umrzeć z powodu … zbyt ubogiej diety i dużej konsumpcji tłuszczu – co zdaniem jego krytyków miało być ściśle powiązane z regułami żywieniowymi, które sam narzucał swoim pacjentom.

Jest to jednak argument, który służy przeciwnikom diety z braku lepszej alternatywy – tak naprawdę Atkins zmarł w wieku 71 lat z powodu urazu głowy po przewróceniu się na oblodzonej ulicy.

Hajs musi się zgadzać

Dlaczego twórcy popularnych diet, które pomogły milionom osób są dyskredytowani w mediach w tak śmieszny sposób ? Bo jak inaczej nazwać wytykanie komuś, że jest niemiły dla grubasów, faworyzuje szczupłych i korzysta z należnej mu sławy ? Albo próby ośmieszania poprzez wmówienie choroby układu krążenia człowiekowi, który wielu osobom pomógł odciążyć ich obrośnięte tłuszczem serca ?

To proste:

hajs się musi zgadzać

MUSI!

Odchudzanie to ogromny biznes.

Jeśli nie wierzycie, wystarczy włączyć dowolną polską stację TV podczas bloku reklamowego (spokojnie, reklamy trwają tyle, że na pewno zdążycie) i zobaczyć, ile reklam dotyczy tabletek/maści/urządzeń/zabiegów, które bez większego wysiłku, bez stosowania diety i w dodatku tanio mają pomóc nam zrzucić zbędne kilogramy.

Za tymi reklamami stoi olbrzymi przemysł farmaceutyczny – a jemu nie jest po drodze ze sposobami, które po prostu działają i nie wymagają zakupu drogich specyfików i suplementów.

Oprócz tego, w kolejce niezadowolonych ustawiają się też chirurdzy plastyczni, którzy wolą pomniejszyć Twój żołądek zamiast czekać, aż sam zmniejszy się wskutek stosowania się do zasad zawartych w książkach Atkinsa i Dukana.

Ja sam zawsze będę bronił tych diet – bo będąc świadkiem, jak chudną na nich moi znajomi i jednocześnie samemu zrzucając dzięki Atkinsowi 25 kilogramów zawsze będę uważał opisaną wcześniej krytykę za bzdurną. 

I nie odwiedzie mnie od tego, że gdybym był studentem Dukana – ten zapewne chciałby mi obniżyć oceny. 

Autor - jacekEs

28 stycznia, 2014

Sprawdź też…

7 komentarzy

  1. raptor

    WItam. co do diety dukana to chyba jest jednak ona szkodliwa.. byłem na niej 2,5 miesiące niestety z tłuszczem poszło też sporo mięsa :(
    Aktualnie jestem na tłuszczówce, czuje się świetnie, głód jest też inny nie wilczy jak kiedyś przy jedzeniu chleba i cukru. Spadku masy mięśniowej też jakoś nie zauważyłem, co ważne, czytałem że dzięki tłuszczówce można robić rekompozycje czyli nie podlewać się jak świnia przy masówce :3 mam zamiar to sprawdzić ale wydaje się to logiczne, bo w normalnej masówce człowiek je dużo tłuszczu, białka i co najgorsze węgli więc białko dzie na budulec a węgle w dupsko. A na tej diecie człowiek zaczyna mieć kompletnie inne reakcje chemiczne więc wierze że można dopakować bez oblania się tłuszczem. I co najlepsze problemy żołądkowe po dużej ilości mąki i zbóż (rozdęty brzuch, uczucie zamulenia) minęły. Nawet stolec jest inny, mniejszy, o dobrej konstystencji a nie jak kiedyś… i jest go mało co dobitnie świadczy że mąka to „zapychacz” i nie ma prawie żadnych wartości odrżywczych , jeżeli organizm się jej pozbywa.
    U niektórych zwierząt np szympans albo koń – czy kiedykolwiek widzieliście ich „utyte” wersje? u tych zwierząt widać same mięśnie i skórę. Ich organizmy są tak przystosowane do żywności którą jedzą. Czy czasem nie było tak z człowiekiem??? kiedyś człowiek jadł głównie tłuszcz i mięso. Z racji tego że gleba i reszta nie była aż tak wyjałowiona z witaminami przewaznie chyba nie miał problemów bo miał je w mięsie które zjadał. Wiadomo że jedli też owoce i korzonki ale ewolucyjnie już zostało odkryte że my ludzie, nie jesteśmy przystosowani do jedzenia „zieleniny”.

    Odpowiedz
  2. szyba

    Dukanowi nawet procesy wytaczali o dawanie niezdrowych wskazówek żywieniowych ludziom – i przegrał. :P

    Odpowiedz
    • jacekes

      serio ? jakieś źródła :P? aż sam poszukam..

      Odpowiedz
  3. lilalo1981

    wiesz, ciezko jest wydostac sie z tego „matrixa” i spojrzec jakie sa realia! Chore spolecznestwo to najlepszy interes! Dajmy im Mc Donalds i w kazdym sklepie 90% produktow ktore sa „zywieniowopodobne” niech maja cholesterol, nadwage, osteoporoze, nadcisnienie, depresje, zawaly, itd itp :) a my zbijemy podwojnie interes: na „pseudo jedzeniu” i na” leczeniu ich” i tak kolko sie zamyka :)

    Odpowiedz
    • jacekes

      kiedyś nawet było tym program gdzieś w TV – że te same korporacje produkują junk food i suplementy diety np. na cellulit czy schudnięcie..

      Odpowiedz
      • lilalo1981

        Mi z glowy nie moze wyjsc to, co ostatnio przeczytalam. Unijna komisja do spraw zywienia jest scisle powiazania z przemyslem miesnym i mleczarskim! Czyli marketing + polityka= a my glupi konsumenci nieswiadomi, podarzamy w tym mrowisku tak jak nam sciezki uloza. :(

        Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.