Jabłko to zdrowa i smaczna przekąska, każdy o tym wie.
Podobno – One apple a day keep the doctor away.
To co osobiście lubię w jabłkach to fakt, że są tak idealnie proste w obsłudze. Bierzesz do ręki, myjesz, zjadasz. Nawet skórki nie trzeba wyrzucać. Idealne dla leniwego człowieka, takiego jak ja.
Są jednak tacy, którzy uważają, że jabłko powinno jeść się obrane.
Jest wiele powodów – jedni twierdzą, że tak smakuje najlepiej. Inni nie lubią twardej skórki. Jeszcze następni sądzą, że lepiej usunąć skórkę, gdyż wówczas pozbywamy się na dobre wszelkich zanieczyszczeń.
Jeśli zaliczacie się do tych, którzy tak sądzą…
Jesteście w błędzie!
Oto 5 powodów, dla których nie warto obierać jabłka
1. Pod skórką kryje się najwięcej witamin.
Przeciętne jabłko zawiera mnóstwo witamny C, witaminy z grupy B, witaminę A,E,D i K, minerały, błonnik i pektynę. Jednak większość tych dobrodziejstw natury jest ukryte w skórce albo tuż pod nią. Wyrzucając skórkę, pozbywamy się większości witaminy C, A i dużej części pozostałych witamin i składników mineralnych.
2. Skórka zawiera większość błonnika.
Średniej wielkości jabłko zawiera około 4,4 grama błonnika. Obierając je ze skórki usuwamy jednocześnie prawie połowę tego jakże potrzebnego dla właściwego funkcjonowania układu pokarmowego składnika. Tymczasem, aby dany owoc i warzywo było uznane za dobre źródło błonnika powinno ono zawierać przynajmniej 3 gramy tego włókna pokarmowego. Naprawdę nie warto obierać jabłek!
3. Jabłka pomogą na problemy z oddychaniem.
Ale tylko te nie obrane ze skórki. Zawiera ona bowiem kwercetynę która wpływa korzystnie na pracę płuc, zapobiega stanom zapalnym oraz pomaga w leczeniu wielu alergii (hamując uwalnianie histaminy). Badania przeprowadzone przez angielskich naukowców wykazały, że płuca osób, które jedzą przynajmniej pięć jabłek w tygodniu funkcjonują dużo lepiej niż tych, którzy ich unikają, lub obierają jabłka przed zjedzeniem.
4. Jabłka mogą pomóc w walce z rakiem.
A raczej skórka z jabłek pomaga zapobiegać jego powstawaniu. Podczas badań na uniwersytecie w Cornell odkryto, że triterpenoidy, znajdujące się w skórce jabłek pomagają zwalczać komórki raka – zarówno te wyhodowane w warunkach laboratoryjnych jak i nowotwory występujące u szczurów. Badania są bardzo obiecujące, więc po co wyrzucać tak cenne składniki do śmietnika ? Lepiej zjeść je na zdrowie.
5. Pomoc w walce ze zbędnymi kilogramami
Słyszeliście o kwasie ursolowym ? ja też nie, aż do teraz. Jest to związek chemiczny, który spożywany wraz z jabłkową skórką nie tylko wspomoże pracę układu immunologicznego, zadziała przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, ale również zmniejszy poziom złego cholesterolu we krwi i spowoduje wzrost spalania kalorii. A to być może doprowadzi do zgubienia kilku zbędnych kilogramów.
Więc…?
Więc już dziś sięgnijcie po jabłko, najlepiej z ekologicznej uprawy – być może nie będzie ono idealnie piękne i gładkie, ale to przecież w niczym nie przeszkadza a przynajmniej pozwala sądzić, że nie było intensywnie „pryskane”. A aby móc się cieszyć jego smakiem (i pro-zdrowotnymi właściwościami) wystarczy je po prostu umyć.
Skórkę zostawcie w spokoju – zjedzona (zamiast obrana) będzie mogła robić swoje. . A Wasz organizm zapewne wam podziękuję za tę odrobinę lenistwa.
A do żródeł i oryginalnego artykułu zapraszam na: Wikipedię (co ja bym bez niej zrobił) http://www.huffingtonpost.com/ i do linków, które znajdziecie w tekście!
0 komentarzy