Nie obchodzi mnie konkurs Eurowizji i to czy zwyciężyły duże piersi czy brodata parówa. Potrafię przejść z kamienną twarzą obok najpiękniejszego landschaftu, nie rusza obraz jednorożca, który za chwilę ma urodzić piękną małą pandę. Z taką samą dozą obojętności myślę o tym, czy następny papież będzie czarny jak i o tym kto wygra wybory do europarlamentu.
Ale nie potrafię obojętnie minąć talerza, na którym leży czekoladka, wafelek czy nawet cukierek mini-mini. Po prostu nie mogę ich tam tak zostawić – w końcu w moim brzuchu będą czuły się lepiej.
Taką władzę ma nade mną cukier i jego słodki smak.
Dlatego, gdy P. oznajmiła mi, że z własnej, nieprzymuszonej woli ma zamiar zrezygnować w najbliższym czasie z rafinowanego cukru i większości rzeczy, które go zawierają (adios los słodyczos!) byłem w szoku. Jak to, bez cukru, bez słodyczy? Marchewka zamiast Twixa? Ale gdy poczytałem trochę w Internecie widzę, że chyba warto pójść jej śladem.
Dlatego właśnie, mam dla was dzisiaj:
20 powodów, dla których warto ograniczyć (lub zupełnie odstawić) cukier
1. Cukier może osłabić układ odpornościowy. Spożywanie cukru ogranicza zdolność białych krwinek do niszczenia szkodliwych dla człowieka mikroorganizmów, które atakują nasze ciało. Większa ilość cukru to mniejsza odporność.
2. Cukier zakwasza organizm. Spozycie rafinowanych cukrów prowadzi do nadmiernego zakwaszenia tkanek i zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ten, próbując przywrócić równowagę zaczyna ratować się zapasami minerałów, które wcześniej zgromadził. Z tego właśnie powodu..
3. Cukier burzy wewnętrzną równowagę chemiczną organizmu. Zaburzając procesy wchłaniania powoduje braki w poziomie chromu, miedzi, potasu a także wapnia. Ten ostatni pierwiastek, gdy zaczyna go brakować może być pobierany z naszych tkanek (czyli m.in z kości). To wiąże się z faktem, że:
4. Cukier może prowadzić do osteoporozy
5. Cukier osłabia zęby (ma na to też wpływ spowodowane nim zakwaszanie śliny) i może powodować próchnicę ;
6. Poprzez osłabienie wchłaniania potasu i magnezu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania serca – cukier osłabia je i jest jednym ze sprawców chorób tego narządu;
7. Cukier przyczynia się do otyłości;
8. Cukier uzależnia. Naukowcy twierdzą, że uzależnienie od cukru różni się od tego od narkotyków jedynie stopniem.
9. Nagła, całkowita rezygnacja z cukru powoduje symptomy „odstawienne” – takie, jak przy innych uzależnieniach (depresje, zmęczenie, wahadło nastrojów);
10. Cukier może powodować nagłe podniesienie się poziomu adrenaliny, przez co może być przyczyną nadpobudliwości, niepokojów i problemów z koncentracją;
11. Cukier odżywia pasożyty i guzy, które rosną wewnątrz ludzkiego organizmu;
12. Cukier podkręca również metabolizm guzów złośliwych – czyli nowotworów. Aby dowieść istnienia komórek rakowych w organizmie, poszukuje się w nim obszarów, które pochłaniają najwięcej glukozy (cukru). Niektóre badania wskazują nawet, że cukier jest dla raka podstawowym i niezbędnym paliwem!
13. Cukier jest przyjacielem trądziku, wpływa źle na cerę;
14. Nadmiar cukru sprzyja rozwojowi cukrzycy;
15. Cukier to pusta, nadmiarowa energia, której organizm zazwyczaj nie potrzebuje aż tyle. A jej nadmiar jest odkładany na potem w postaci tłuszczu;
16. Cukier powoduje gazy i wzdęcia;
17. Trzustka, zmuszona do nadmiernego wydzielania insuliny staje się przeciążona i niezdrowo powiększona, to samo dzieje się z wątrobą;
18. Cukier, dostarczany regularnie do organizmu jest wykorzystywany do produkcji energii zamiast zgromadzonego tłuszczu. Dokładając sobie kolejne ciastko nigdy nie schudniemy..
19. Cukier nie zawiera błonnika potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania jelit – jego nadmiar powoduje zaparcia;
20. W diecie człowieka pierwotnego rafinowany, czysty cukier nie istniał. Jest więc on dla naszych organizmów substancją obcą, zbędną i niepotrzebną.
I wiecie? Takich powodów można by wymieniać więcej i więcej .. Dlatego od dziś zastanówcie się kiedy będziecie sypali kolejną łyżeczkę białego proszku do herbaty czy kawy, albo gdy na stacji benzynowej sięgniecie w kierunku półki ze słodyczami. Małymi krokami można naprawdę osiągnąć sukces. Czego sobie i wam życzę.
A jeśli podobał Wam się ten tekst, to koniecznie sprawdźcie
co czeka Was po dwóch miesiącach bez cukru - zwierzenia Ćpuna na odwyku.
Prosiłbym o jakieś badania, na których te powody zostały popartę
Jecek, pkt 11 napisałeś: „cukier odżywia pasożyty i guzy” a ja dodam, że oprócz tego odżywia też bakterie i inne drobnoustroje, niekoniecznie dla nas przyjazne, które na co dzień w nas siedzą. Jeżeli odstawi się nagle cukier, czyli ich źródło pożywienia wtedy część z nich padnie, a rozkładając się wytworzy toksyny, które dadzą objawy zatrucia organizmu jak przy chorobie. Dlatego tak fatalnie zaczęłam się czuć w tydzień po odstawieniu słodyczy.
No proszę. Wreszcie całe zło, jakie cukier nam wyrządza spisane w jednym miejscu. Jak patrzę na tę całą listę to absolutnie utwierdzam się w przekonaniu, że absolutnie powinnam go unikać. Jednak czasem człowiek zachowuje się jak mały narkoman i po prostu nie może. No nic…. walczyć dalej po sto kroć warto! :)
Przyczepiłabym się troszkę do przedostatniego punktu. :P O ile dwucukry są pod wpływem rafinowania pozbawiane składników odżywczych, w tym błonników, o tyle same błonniki to cukry (a dokładnie nietrawiona i niewchłanialna mieszanina wielocukrów). Więc wyszło trochę na to, że „cukier nie zawiera cukru”. Oczywiście wiem, że chodziło tu w gruncie rzeczy o słodycze i produkty przetworzone, ale jednak rozróżnienie i w ogóle wprowadzenie na temat cukrów by się przydało, bo to nie jest tak, że każde jedno źródło cukru, nieważne jakiego, powinniśmy eliminować z diety, ba, wręcz nie można tego robić. ;)
masz rację! Ale chodziło mi tu bardziej o „biały cukier” – poprawiłem w tekście. A moje 20 powodów jest naturalnie mocno uproszczone (jak wiele moich wpisów, co już mi nie raz wypomniano;)) ale zdaję sobie sprawę i robię to świadomie – chodzi mi głównie o to, aby tekst jak najbardziej „trafiał”. Ale żeby nie było – szczegółowe analizy też czasami popełniam :)
Odstawilam cukier w styczniu, jego brak jest w zasadzie nieodczuwalny ( w negatywny sposob) poniewaz mozna go zastapic na wiele sposobow, u nas modny teraz jest syrop z agawy, ale rownie dobrze syrop z ryzu, jablka, xylitol….na poczatku jest ciezko bo np, taki ketchup ( u nas niestety czesto jedzony) musialam upolowac i udalo sie mam ketchup bez cukru na musie z jablek :), ale z czasem idzie coraz latwiej :)
Krzysztof, też widziałem 100 ileś powodów. Ale jeśli je przeczytasz uważnie, to zobaczysz, że powielają się po 5 razy – a u mnie tylko konkrety ;)
Ja sam będąc wielkim zwolennikiem diet low carbs, Atkinsa itp nie potrafię sobie odpuścić gdy widzę słodycze. Gdy pisałem ten tekst to szczerze – aż sam się lekko przeraziłem – co innego wiedzieć, że od słodyczy się tyle a co innego, że mają AŻ TAKI negatywny wpływ na cały organizm..
Świetny tekst !!! Nie potrzebne są 144 wystarczy zapamiętać jeden w sumie-tyje się na potęgę u większości ludzi. Ale miło się czytało ;-)
ja dziękuję to merci ;)
ee tam, ostatnio w necie widziałem aż 144 powody :P Twoje 20 to zdecydowanie za mało :P